Гейм разработчиците влизат в синдикат

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Вижте, един факт се е доказал през последните десетилетия и ни е събрал на всякакви места — този сайт, подкастове и предавания, платформи като Twitch и YouTube — и той е, че игрите са страхотно нещо. Под повърхността обаче стои втори, и също толкова доказан факт: гейм индустрията не е никак страхотно нещо, и особено в последните години се наслушахме на всякакви (къде страховити, къде натъжаващи) новини за съкрушаващо тежки периоди на разработка, неплатен труд в извънработно време, и съкратени работни места без предупреждение и обезщетения. Повече от всякога е ясно, че нещо трябва да се промени.


Гейм разработчиците в Обединеното кралство подемат първи стъпки именно в тази посока, организирайки Game Workers Unite UK, официално подразделение на синдиката на Независимите Работници във Великобритания. Организцията цели да се изправи срещу редица наболели проблеми, с приоритет върху свръх-интензивните периоди на разработка (т.нар. crunch), и особено неплатеният такъв. Под техния прицел попадат и т.нар. “нула часа” договори, особено що се отнася до QA тестърите — трудолюбив и недооценен сегмент в индустрията.


Великобритания леко закъсняха със синдикализирането на труда на гейм-разработчиците — STJV във Франция започнаха преди година, и изиграха ключова роля в подкрепата и финансирането на разработчиците от Eugen System, докато те стачкуваха. Нещо ми подсказва, че GWU UK щяха да са доста полезни, когато Rockstar натиснаха разработчиците си до крайния предел, за да излезе Red Dead Redemption 2 преди празниците. Във всеки случай, Великобритания има най-сериозната концентрация на гейм студия в Европа и тази стъпка в тяхното обединение и колективна защита на права може само да ни радва.

Официално синдикатът се открива днес, 16 декември, и можете да прочетете повече за тях тук. Макар родна България да е доста по-скромна като брой наети в гейм индустрията, безспорно се радваме на шепа напълно функциониращи студия — а синдикализирането на разработчиците в, да речем, Източна Европа като цяло (като регион с пословично лоши условия на работа по принцип), май не е никак лоша идея.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!